Professionele makers
Genomineerde Cultuurprijs 2022

Is 'Drie Maal Plankenkoorts' jouw favoriet?

Professionele makers

Genomineerde Cultuurprijs 2022

Drie Maal Plankenkoorts

De Luiten

‘De Luiten’ is voor Plankenkoorts een bijzondere productie. Gewoonlijk is de onderzoekfase een besloten proces en schuift de toeschouwer pas vanaf het try out-moment aan. Voor het verhaal van RBC hebben we de toeschouwer hier juist integraal onderdeel en zelfs onderwerp van het onderzoeksproces gemaakt.

Op 25 oktober 2019 hebben we samen met meer dan 150 bezoekers een avond vol herinneringen, een soort van reünie gehouden. De verhalen van oud RBC-ers, supporters en medewerkers gemixt met theatrale fragmenten die hier ter tafel gekomen zijn vormden de inspiratiebron voor wat uiteindelijk een theatervoorstelling in Atik-stadion werd. Een voorstelling met een hart van, voor en over RBC.

Dit project is tot stand gekomen en gemaakt tijdens de Covid-pandemie. Omdat we lange tijd geen speelmomenten konden maken, gaf dit ons tijd om na te denken over wie wij als Plankenkoorts willen zijn. Conclusie is dat we ons verder professionaliseren en van theatergezelschap ontwikkelen naar productiehuis. Het productiehuis van, voor en over Roosendaal en West-Brabant wat dé broed- en toonplaats is van professionele podiumkunsten voor startende professionele makers.

‘De Luiten’ laat zien dat we onze transitie van theatergezelschap naar productiehuis succesvol aan het maken zijn. Keuze voor een lokaal thema, RBC in ons geval, werkt. Mensen herkennen het, de club en het clubgevoel hebben een historie in de stad. We verbinden met maatschappelijke partners zoals het RBC-netwerk, erfgoedcentrum en De Kring. En een mooie bijvangst: vanuit de reünie-avond is een nieuw blijvend initiatief “podcast de Luiten” ontstaan.

Is dit jouw favoriet?

Dit vindt de jury:

Drie Maal Plankenkoorts is intussen een gevestigde waarde in het Roosendaals theaterlandschap. De stichting ontwikkelt zich van theatergezelschap naar productiehuis en wil een broedplaats zijn voor andere makers, dat op zich is al een pluim waard. Met De Luiten pakt de groep terug naar z’n Roosendaalse roots, het getuigt van lef om zo’n bijzondere locatie te kiezen en daar kleine, herkenbare verhalen te brengen.

Drie Maal Plankenkoorts is intussen een gevestigde waarde in het Roosendaals theaterlandschap.

impressies

Fotografie: © Drie Maal Plankenkoorts