Fotografie: © Stichting Cultuur Verbindt Roosendaal
Als geboren en getogen Roosendaler klopt mijn culturele hart al jaren op volle toeren. In de volksmond ben ik een kunstenaar. In het jaar 2017 mocht ik in de categorie Professionele Maker de Roosendaalse Cultuurprijs zelf in ontvangst nemen.
Dit was voor mij een enorme blijk van waardering en een teken dat ik het juiste pad bewandel. Want wat is er als maker mooier dan dat wat jij bedenkt, maakt en bezielt gewaardeerd wordt door een grote groep mensen. Ik voel mij dus ook bijzonder vereerd dit jaar voor de 2de maal als jurylid te mogen fungeren in dit bijzondere feest der waarderingen!
PS: Of je nu wint of verliest, uiteindelijk zijn we allemaal helden op onze eigen manier, zolang je dat wat je doet maar met volle overtuiging en zo goed mogelijk doet.
Mijn naam is Isa de Jong en ik ben een 26-jarige fotografe uit Roosendaal. Ik maak langlopende fotoprojecten samen met en over generatiegenoten. Momenteel werk ik aan ‘Born in a diamond mine’. ‘Born in a diamond mine’ is een fotoproject van Isa de Jong over mijn generatiegenoten.
Wat deze jongvolwassenen onder andere verbindt, is de complexe tijd waarin ze opgroeiden: kapitalisme, sociale en politieke onrust, milieurampen en technologische transformatie zijn de afgelopen decennia steeds urgenter en tastbaarder geworden. Voor dit project breng ik deze complexe thema’s samen binnen een tijdcapsule van honderd tijdgenoten. Met behulp van (portret)fotografie, handgeschreven teksten, tekeningen en spullen van de deelnemers schets en wij samen een beeld van de algemene angsten en dromen van deze generatie.
Ik ben ervan overtuigd dat kunst en cultuur een essentiële rol spelen bij het identificeren, bekritiseren en vormgeven van maatschappelijke vraagstukken. Daarbij geloof ik dat persoonlijke verhalen mensen kunnen wakker schudden. Zeker door de chaotische tijd waarin we nu leven realiseerde ik mij meer dan ooit hoe belangrijk fotografie en kunst/cultuur is voor mijzelf, maar ook voor de samenleving. Kunstuitingen zijn zowel spiegels van de geest als van de maatschappij.
Kunst biedt nieuwe perspectieven, verrijkt onze samenleving en geeft vorm aan ons
gezamenlijk verleden én toekomst.
Fotografie: © Stichting Cultuur Verbindt Roosendaal
Fotografie: © Stichting Cultuur Verbindt Roosendaal
Ik ben Jan-Hein Sloesen, al meer dan 25 jaar werkzaam in het theater-, museum- en educatie-vak. Begonnen in Oosterhout als directeur /programmeur bij Theater de Bussel in Oosterhout. Daarna was ik 10 jaar werkzaam bij de provincie Noord Brabant, eerst als hoofd cultuur, erfgoed en archeologie en daarna als directeur.
Inmiddels ben ik alweer 6 jaar werkzaam bij het Cultuurcluster Roosendaal (De Kring Roosendaal, Stadsmuseum Tongerlohuys, CultuurCompaan en St. Jan podium voor Passie) als directeur-bestuurder en programmeur. Ook ben ik regisseur van o.a. Miss Montreal, Nielson, Jim Bakkum, Susan en Freek, Pater Moeskroen en Johnny Logan.
Het ontdekken van talent en mensen stimuleren het verder te ontwikkelen is mijn passie. De genomineerden van dit jaar hebben allemaal enorm veel talent…daar kan Roosendaal trots op zijn!
Mijn naam is Marion Vriens. Beeldend kunstenaar in Roosendaal. Mijn discipline is textiel en gemengde materialen. Daarmee maak ik kleurige beelden en wandkleden. Meestal aansluitend bij een actueel thema als natuur, persoonlijke groei of maatschappelijke thema’s.
Tot 1 januari was ik beleidsadviseur kunst en cultuur bij gemeente Roosendaal. In die rol heb ik contact gehad met veel organisaties die actief zijn op het gebied van cultuur en erfgoed in gemeente Roosendaal. Persoonlijk heb ik een brede belangstelling. Ik hou van lezen, film kijken, het bezoeken van exposities, theater, toneel of wandelen in de natuur of langs erfgoedlocaties en monumenten. En natuurlijk zelf kunst maken, samenwerken aan projecten en exposeren.
Ik vind het super om als jurylid van de cultuurprijs de gave dingen die gebeuren op het gebied van kunst en cultuur in Roosendaal mede in het licht te kunnen zetten!
Fotografie: © Stichting Cultuur Verbindt Roosendaal
Fotografie: © Stichting Cultuur Verbindt Roosendaal
Bart van Eekelen (1989) is een geboren en getogen Roosendaler. Hij is kunsthistoricus (BA en MA), een kunst- en geschiedenisliefhebber met een voorliefde voor Brabant. Hij is onderzoeker, schrijver, rondleider en spreker. Sinds ruim tien jaar is hij professioneel actief in de culturele sector.
Hij werkt momenteel als conservator bij Museum Het Markiezenhof in Bergen op Zoom en in Roosendaal als conservator van museum Het Tongerlohuys. Sinds kort is hij de nieuwe Stadshistoricus van Roosendaal. Hij is extern promovendus (Universiteit Utrecht) in de architectuurgeschiedenis van het Markiezenhof-complex. Ook is hij redactielid van het Jaarboek De Ghulden Roos, redactielid van het tijdschrift In Brabant, boekenredacteur van de Geschiedkundige Kring van Stad en Land van Bergen op Zoom, adviseur van de Stichting Open Monumentendag Roosendaal, bestuurslid van de Stichting Brabants Heem (koepelorganisatie heemkundekringen) en bestuurslid van het Noord-Brabant Archeologisch Genootschap. Dagelijks is hij bezig met het bewaren en ontsluiten van de lokale geschiedenis.
Als conservator is hij een van de hoeders van de Roosendaalse cultuur, zowel materieel (kunstwerken, objecten) als immaterieel (verhalen en informatie).
Stichting Cultuur Verbindt Roosendaal mag de komende jaren de Cultuurprijs organiseren. Dit doen we graag samen en zijn daarom op zoek naar mensen die met ons hier invulling aan willen geven. Help jij ons mee? Het is mogelijk je aan te melden voor de werkgroep door het formulier in te vullen.
Adresgegevens
Bovendonk 111
4707 ZH
Roosendaal
© 2023 CultuurPrijsRoosendaal – Alle rechten gereserveerd | Realisatie De Reclamekamer