Genomineerde Cultuurprijs 2021

Is 'Marieke de Bra' jouw favoriet?

Genomineerde Cultuurprijs 2021

Marieke de Bra

Toen fotografe en filmmaakster Marieke de Bra een serie zelfportretten met Tinderdates publiceerde, ‘Mannen met potentie’, schrok ze van de reacties die dat losmaakte. Dat zette haar aan het denken: over man-vrouwverhoudingen in de maatschappij.

Marieke houdt niet van hokjes. Ze vindt het belangrijk om mensen te laten zien zonder vooroordelen, zonder schaamte. Zo brengt ze ook zichzelf in beeld in ‘Mannen met potentie’ en de ego-documentaire ‘Mama’.

Op dit moment maakt ze als regisseuse haar tweede film ‘De laatste dans’, die net zoals veel van haar voorgaande werk over o.a. de liefde gaat.

Is dit jouw favoriet?

Dit vindt de jury:

Indrukwekkend is hoe Marieke de Bra via fotografie en een documentaire een authentieke manier heeft gevonden om universele thema’s als de liefde en de verhouding tot je ouders te bespreken.

Ze maakt het persoonlijk door deze thema’s te verbinden met haar eigen ervaringen. Decennialang was de dansschool van haar ouders in Roosendaal een belangrijke ontmoetingsplaats voor jongeren uit Roosendaal en de omliggende dorpen.

Een plaats waar vele liefdes ontstonden en een plaats die onderdeel was in de stap naar volwassenheid. Maar voor Marieke de plaats waar zij vaak haar ouders aan moest missen.

Met haar verhaal biedt zij niet alleen een lokaal, maar ook een nationaal podium voor Roosendaal.

impressies

Fotografie: © Marieke de Bra