Verenigingen
Genomineerde Cultuurprijs 2023

Is 'Respect' jouw favoriet?

Verenigingen

Genomineerde Cultuurprijs 2023

Respect

Hans en Grietje en de 7 biggetjes

Theatergroep Respect is een vrolijke musicalgroep voor mensen met een beperking. Samen met een enthousiaste groep vrijwilligers maken wij elk jaar een nieuwe productie die 2 keer wordt gespeeld in De Kring. De kleding en decorbouw wordt geheel verzorgd door onze eigen vrijwilligers.

Mijn doelstelling als regisseur van deze groep is om volwassen mensen met een beperking zoveel vertrouwen te geven dat ze zichzelf op het podium durven te laten zien. Bij elke voorstelling groeien ze een stukje, praten ineens wel mee op feestjes of verjaardagen en leren ze dat ook zij ertoe doen en waardevol zijn. Ook wil ik graag aan het publiek laten zien dat deze mensen er ook bij mogen horen. De opening van elke musical staat op zichzelf en is bedoeld om het publiek te wijzen op de gevolgen van pestgedrag, mensen buiten sluiten, eenzaamheid, er niet bij mogen horen. Een aantal jaar geleden ving BN/De Stem deze doelstellingen in één zin: “Dit zijn mensen met een toevoeging in plaats van een beperking”, en zo is het ook!

In 2023 speelden wij “Hans en Grietje en de 7 biggetjes”. Onze spelers vonden het heerlijk om nou eens niet Hans en Grietje, maar moeder en oma in het bos achter te laten, met alle gevolgen van dien. De snoepjes vlogen over het podium. Iedereen rende voor zijn leven, want als je werd gevangen veranderde je in een snoepje op het huisje van de heks! Het was een heerlijk stuk om te spelen en ook de repetitieperiode was vaak hilarisch. Vooral het oefenen met de handpop-snoepjes leidde vaak tot allerlei vrolijke discussies die niet in de tekst stonden.

Kort gezegd, dit is een groep om van te houden en vooral om heel trots op te zijn!

Met heel veel dank aan:
Han en Ank de Bra, die ons altijd helpen met de dansjes.
De vier dames van Inviteater, die ons helpen met de zang en tijdens de voorstellingen de zang ondersteunen.

Ben je geïnteresseerd of wil je meer informatie?

www.theatergroeprespect.nl

Is dit jouw favoriet?

Dit vindt de jury:

We leven in een tijd van diversiteit. Gelukkig maar…Een voorstelling van Respect doet je genieten van theatermakers op hoog niveau. Je ziet lefhebbers aan het werk en je weet passie voor cultuur is voor iedereen gelijk!

impressies

Fotografie: © Paul van Croonenburg