Verenigingen
Genomineerde Cultuurprijs 2022

Is 'Roosendaal danst' jouw favoriet?

Verenigingen

Genomineerde Cultuurprijs 2022

Roosendaal danst

De Gouden Dans

Zo luidt de titel van de dansfilm die wij als Stichting Roosendaal Danst in samenwerking met Gouden Dans en CultuurCompaan afgelopen jaar hebben gemaakt. En wat was het een feest! Zo’n 40 voornamelijk oudere Roosendaalers kwamen wekelijks onder leiding van een professionele choreografe bijeen om dansbewegingen in te studeren.

Dansen, iets wat velen als niet voor hen weggelegd hadden beschouwd. De ingestudeerde bewegingen en danspassen werden vervolgens getoond in Roosendaal en haar dorpen in een uitgekiende choreografie. De ‘ rode dansers’ zoals zij werden genoemd door de kleding die men droeg, hadden tijdens hun dansreis onverwachte ontmoetingen met organisaties en verenigingen van zeer uiteenlopende aard. De locaties waren divers en toonden de gemeente Roosendaal op allerlei manieren. Cultuur, natuur, sport, onderwijs, welzijn en lokaal bestuur: het kwam allemaal aan bod. Urenlang film werd op zeer vakkundige wijze tenslotte een film van een klein half uur. De première in C-Cinema te Roosendaal op zondag 25 september was in meerdere opzichten onvergetelijk. In een uitverkocht huis konden de bezoekers het plezier zien van alle deelnemers.

Het leven werd gevierd ongeacht leeftijd ! Deze poëtische, fantastische dansfilm gecreëerd met Roosendaalers, laat op bijzondere wijze zien hoe dans mensen weet te verbinden. Het heeft onuitwisbare herinneringen nagelaten. Deelnemers hebben ontdekt dat men dingen kan die men voor onmogelijkheid had gehouden. Deelname heeft hun sociale netwerk, dat zo belangrijk is voor ieder mens, uitgebreid.

Deze unieke film van, voor, over en door Roosendaalers verdient daarom de Cultuurprijs 2023. Stemmen dus!

Is dit jouw favoriet?

Dit vindt de jury:

De combinatie van dans en film is niet vanzelfsprekend, toch durft Roosendaal Dans het aan in dit project. Er werden veel verschillende locaties in Roosendaal belicht, een grote groep deelnemers raakte gepassioneerd.

Een cohesief, artistiek, multidisciplinair project om trots op te zijn.

impressies

Fotografie: © Hans Hordijk